کد خبر: ۴۱۰۹۹۶
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۰ 20 April 2017
قانون هدفمندی یارانه ها و پرداخت های نقدی آن در طول چند سال گذشته محل مناقشه دولت ها و منتقدان بوده است و هر از چندگاهی این انتقادات شکل جدی تری پیدا می کند. طرح افزایش یارانه دریافتی مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی،  در مدت یک ماه مانده به انتخابات این تردید را ایجاد کرده است که ممکن است این طرح شائبه انتخاباتی داشته است. 

به گزارش تابناک اقتصادی، قانون هدفمندی یارانه ها و پرداخت های نقدی آن، در طول چند سال گذشته محل مناقشه دولت ها و منتقدان بوده است و هر از چندگاهی این انتقادات شکل جدی تری پیدا می کند. در حالی که پرداخت یارانه یکسان و شمول همه طبقات درآمدی جامعه در آن، موضوع مورد انتقاد همه گروه ها اعم از دولتمردان فعلی و کارشناسان بوده است و بر مسئله افزایش رقم دریافتی طبقات کم درآمد جامعه اتفاق نظر وجود داشته است، اما اجرای آن در مدت یک ماه مانده تا انتخابات ریاست جمهوری، این تردید را ایجاد کرده که ممکن است طرح افزایش یارانه دریافتی مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی شائبه انتخاباتی داشته باشد. این در حالی است که نباید فراموش شود که هدف از پرداخت یارانه در نظام های اقتصادی، تقویت اقشار ضعیف جامعه است. 

ماجرای جدید یارانه ها که چند روزی است با واکنش های متفاوتی روبرو شده است، به این مسئله برمی گردد که دولت اعلام کرد به مددجویان بهزیستی و کمیته امداد علاوه بر پرداخت یارانه مرسوم (45 هزارتومان برای هر نفر)، از فروردین ماه سال جاری مبلغ مازادی نیز پرداخت خواهد شد. در همین راستا، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت اعلام کرد که در جلسه هيئت وزيران سازمان برنامه و بودجه موظف شد در راستاى احكام تبصره ١٢ و ١٤ قانون بودجه ٩٦ نسبت به افزايش يارانه خانوارهاى تحت پوشش كميته امداد و بهزيستى اقدام كند. بر این اساس به خانوارهای تحت پوشش یک نفره  95 هزار تومان، 2 نفره 189 هزار تومان، 3 نفره 253 هزار تومان، 4 نفره 337 هزار تومان و 5 نفره و بیشتر 365 هزار تومان علاوه بر یارانه نقدی ماهانه پرداخت خواهد شد. بر همین اساس، با تصمیم دولت از شنبه شب، یارانه نقدی به‌صورت متنوع توزیع می‌شود، به‌نحوی‌که یارانه مستمری‌بگیران مددجو به‌طور متوسط 3 برابر می‌شود. 

با این حساب، در حال حاضر حدود ٢ میلیون و ١٥٠ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی قرار دارند و از این میان حدود ٥٢٨ هزار خانوار تحت پوشش بهزیستی و سایرین تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند. هم اکنون براساس این مصوبه جدید برای مثال یک خانواده تک نفره مبلغ ٥٣ هزار تومان از نهاد حمایتی (کمیته امداد یا سازمان بهزیستی) و ٩٥ هزار تومان از محل هدفمندی یارانه‌ها  دریافت می کند که در نهایت دریافتی یک خانوار تک نفره با احتساب یارانه‌اش به ١٩٣ هزار تومان می‌رسد. 

به طور کلی مسئله یارانه ها یکی از پررنگ ترین مسائل اقتصاد ایران در طول چهار دهه گذشته بوده است. یارانه های فراگیری که در طول دهه ها و بر مبنای نظر کارشناسان منجر به شکل گیری انتظارت گسترده از سوی مردم، ایجاد فرهنگ نادرست مصرف،  اتلاف منابع عمومی و بسیاری از معضلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور شده است. از همین رو مسئله هدفمندسازی یارانه ها از مباحث همیشگی اقتصاد ایران به خصوص در مجامع علمی در طول چند دهه گذشته بوده است. اما با آغاز اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها در سال 89 و در دولت دهم، مسئله رنگ و بوی جدیدی گرفت. هدفمندسازی یارانه ها و طرح فراگیر پرداخت یارانه نقدی که قرار بود بخشی از معضلات اقتصاد ایران را حل کند، خود به بخشی از مشکل تبدیل شد. واقعیت این است که یارانه ها در اقتصاد شکل می گیرند تا رفاه اجتماعی را توسعه دهد و از آن مهم تر حامی بخش های آسیب پذیر جامعه باشد.

واقعیت این است که، افزایش مستمری مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امداد امری مثبت است که در راستای تقویت اقشار آسیپ پذیر جامعه بوده است و می تواند هدفمندی یارانه ها را به اهداف ذاتی خود نزدیک تر کند. اما از این مسئله هم نباید عبور کرد که اجرای آن در یک ماه مانده تا انتخابات می تواند شائبه انتخاباتی بودن طرح را مطرح کند. شائبه ای که با واکنش وزیر اقتصاد و سخنگوی دولت روبرو بوده است و در این باره اظهار کرده است که همیشه برای گروه‌های کم‌درآمد جامعه طرفدار افزایش یارانه بوده‌ایم. وی در پاسخ به این سؤال که چرا 4 سال پیش چنین اقدامی انجام نشد، گفت: همیشه موافق این موضوع بودم؛ یک کار خوبی هم که می‌شود، شما آن را سیاسی جلوه می‌دهید. وزیر امور اقتصادی در پاسخ به سؤال دیگر فارس مبنی بر اینکه ما موافق حمایت از فقرا و اقشار کم‌درآمد هستیم، اما توقع این بود در سال‌های اخیر چنین حمایتی عملیاتی می‌شد، گفت: به هر حال این موضوع تصمیمی بوده که مجلس گرفته و اجرا می‌شود و طبق قانون بودجه منابع آن پیش‌بینی شده است. از طرف دیگر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز در همین زمینه گفت: برخی رسانه‌ها تصور می کنند که انجام اقدام مزبور از سوی دولت مطابق با اهداف انتخاباتی است حال آنکه این یکی از اقداماتی بود که دولت قانونا باید انجام می داد.

واقعیت این است که همان قدر که افزایش رقم یارانه کم درآمدها می تواند یک اقدام درست و بهینه در راستای حمایت از اقشار ضعیف جامعه قملداد شود، حذف یارانه دهک های بالای درآمدی کشور نیز به همان میزان دارای اهمیت است و چه بسا اگر افزایش یارانه اقشار آسیپ پذیر با حذف یارانه پردآمدها از سوی دولت همراه می شد، شائبه انتخاباتی بودن این طرح ایجاد نمی شد. 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار